1.
Kesan Kalsium Karbida (CaC2) ke atas kemasakan buah
Alat: Bekas plastik, kain
Bahan: Pisang mentah, air,
Kalsium Karbida
Langkah
Eksperimen:
1. Sediakan dua buah bekas
plastic bertudung
2. Bersih dan keringkan bekas plastic
3. Tandakan bekas A dan bekas B
4. Pilih
4 biji pisang mentah (hijau) yang sama kematangannya
5. Masukkan
2 biji bagi setiap bekas plastik (Bekas A dan Bekas B)
6. Bungkus
seketul kecil kalsium karbida (CaC2) dengan kain
7. Masukkan
kalsium karbida (CaC2) dalam bekas A
8. Renjis
sedikit air pada kain pembungkus kalsium karbida (CaC2)
9. Tutup
Bekas A dan Bekas B
10. Biarkan
2 hari pada suhu bilik
11. Lihat
perbezaan warna kemasakan buah dalam Bekas A dan Bekas B
Perkara yang perlu dipatuhi untuk
memastikan kejayaan eksperimen:
- Jauhi
punca api dari kawasan eksperimen
- Bekas
berisi buah yang digunakan sebagai kawalan tidak diletak berhampiran
dengan buah yang dirawat dengan
kalsium karbida
- Gunakan
buah yang bersih, kematangan yang sama, bebas penyakit / perosak
dan tiada sebarang kecederaan.
warna merah adalah kata kunci yang diberi markah
Bahan/alat 2 markah
langkah keselamatan/memastikan kejayaan 2 markah
langkah-langkah 11 markah
No comments:
Post a Comment