04 November 2014

amali kemasakan buah


1.    Kesan Kalsium Karbida (CaC2)  ke atas kemasakan buah

Alat: Bekas plastik, kain
Bahan: Pisang mentah, air, Kalsium Karbida
                                                                                    
            Langkah Eksperimen:
1.      Sediakan dua buah bekas plastic bertudung
2.      Bersih dan keringkan bekas plastic
3.      Tandakan bekas A dan bekas B
4.      Pilih 4 biji pisang mentah (hijau) yang sama kematangannya
5.      Masukkan 2 biji bagi setiap bekas plastik (Bekas A dan Bekas B)
6.      Bungkus seketul kecil kalsium karbida (CaC2) dengan kain
7.      Masukkan kalsium karbida (CaC2) dalam bekas A
8.      Renjis sedikit air pada kain pembungkus kalsium karbida (CaC2)
9.      Tutup Bekas A dan Bekas B
10.   Biarkan 2 hari pada suhu bilik
11.   Lihat perbezaan warna kemasakan buah dalam Bekas A dan Bekas B

           Perkara yang perlu dipatuhi untuk memastikan kejayaan eksperimen:
-  Jauhi punca api dari kawasan eksperimen
-  Bekas berisi buah yang digunakan sebagai kawalan tidak diletak berhampiran
   dengan buah yang dirawat dengan kalsium karbida
-  Gunakan buah yang bersih, kematangan yang sama, bebas penyakit / perosak
   dan tiada sebarang kecederaan.

warna merah adalah  kata kunci yang diberi markah
Bahan/alat  2 markah
langkah keselamatan/memastikan kejayaan   2 markah
langkah-langkah   11 markah

No comments:

Post a Comment